02. jul – Stupio na snagu Zakon o zabrani pušenja – Japan

0
245

U Japanu je stupio na snagu novi zakon koji zabranjuje pušenje u vladinim ustanovama, školama i bolnicama, a slična pravila sledeće godine očekuju i druge prostore, kao što su barovi i restorani. Prema revidiranom Zakonu o promociji zdravlja, pušačima se za kršenje zakona propisuje kazna do 300.000 jena (2.780 dolara), a za rukovodioce objekata i do 500.000 jena, prenosi Kjodo.

Pritisak protiv pušenja će se povećati u aprilu sledeće godine uključivanjem ugostiteljskih objekata, barova, kancelarija, željezničkih stanica i predvorjima hotela, a sve to pred održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju u julu 2020. godine. Cilj uvođenja zakona je da se zaštite mlađi od 20 godina, bolesni ljudi i trudnice od pasivnog pušenja, koje ima veoma loš uticaj na njihovo zdravlje. Zakon dozvoljava pušačima da zapale cigaretu na otovrenom prostoru objekata, pod uslovom da je obezbijeđen izolovan prostor za pušače. Pojedine organizacije odlučile su da obezbijede prostor za pušenje na otvorenom, strahujući da će se pušači skupljati na ulici i izazvati žalbe lokalnog stanovništva.

Ministarstvo zdravlja i Uprava nacionalnog personala već su preporučili vladinim ustanovama i opštinama da ne obezbijeđuju prostor za pušače.
Među 47 prefekturnih vlada Japana, potpunu zabranu pušenja uveli su Tokio, Osaka i još osam.