05. maj – Isplata pomoći vakcinisanima prihvatljiva ako zaustavi pandemiju – Srbija

0
33

Nagrada od 3.000 dinara za vakcinisane građane mogla bi biti najmanje besmislena mjera iz paketa pomoći Vlade Srbije privredi i građanima u prošloj i ovoj godini, rekao je za Betu ekonomista Goran Radosavljević, profesor na Fakultetu FEFA. Danko Brčerević, glavni ekonomista Fiskalnog savjeta ističe da, ako dodatna pomoć zaustavi pandemiju, to će biti prihvatljiva cijena od možda 50-75 miliona eura, jer su troškovi u zdravstvu veći.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će vakcinisani građani dobiti dodatno 3.000 dinara kako bi do kraja maja taj broj porastao na tri miliona i kako bi se „približili granici kolektivnog imuniteta“ od koronavirusa.

– U moru populističkih mjera kojima je prošle godine data finansijska podrška građanima i privredi potrošeno je šest odsto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) da bi se spriječilo da BDP ne padne – rekao je Radosavljević.

Dodao je da je efekat te pomoći bio mali i da je besmisleno što je bila neselektivna i podijeljena podjednako kako preduzećima koja nijesu radila, tako i onima koja su ostvarila ekstraprofit.