09. septembar – Pacijenti u Požarevcu čekaju godinu dana na operaciju – Srbija

0
238

U Opštoj bolnici u Požarevcu na listi čekanja za operacije trenutno se nalazi 689 pacijenata. Reč je o ugradnjama vještačkog kuka i koljena, operaciji katarakte i snimanju skenerom glave i vrata.
Najduži spisak pacijenata je za ugradnju proteze za koljeno, jer na taj zahvat čeka njih 365. Prvi na spisku zakazao je operaciju 30. januara prošle godine i biće operisan krajem ovog mjeseca, dok je poslednji na listi zakazao 31. avgusta ove godine, a zahvat će mu biti obavljen 30. aprila 2020. godine.
To znači da se na ovu operaciju, u prosjeku, čeka 20 mjeseci. Druga najduža lista odnosi se na ugradnju vještačkog kuka, na koju čekaju ukupno 224 pacijenta. Ova operacija izvodi se na tri načina – ugradnjom bescementne, cementne i hibridne proteze. Najviše ih čeka na hibridnu, njih 101, a prosjek čekanja na takvu protezu je 16 mjeseci. Prvi pacijent na listi zakazao je 26. juna prošle, a na red će stići 26. oktobra ove godine. Na bescementnu protezu čeka njih 95, oko 13 mjeseci, a na cementu 28 pacijenata, oko godinu dana.
Godinu dana čeka i 89 pacijenata koji treba da operišu kataraktu, uz ugradnju sočiva.
Najmanje se čeka na snimanje skenerom glave i vrata, od pet do deset dana. Na ove preglede čeka 11 pacijenata.