10. decembar – Zdravstveni radnici stupili u generalni štrajk – BiH

0
69

Nekoliko desetina zdravstvenih radnika iz više gradova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održali su 10. decembra protestnu šetnju kroz centar Mostara. Isti dan, njih oko 2.600 stupilo je u generalni štrajk.

Štrajk su organizirali Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisni sindikat zaposlenih Univerzitetske kliničke bolnice (SKB) Mostar. Oni od Vlade HNK traže da se, nakon godinu i po dana čekanja, potpiše novi Kolektivni ugovor, te da im se za po pola posto poveća koeficijent za obračun plata.

– Zdravstveni radnici poručuju ovoj Vladi, ispred koje stojimo ponosno, da odmah pripreme u dovoljnom broju primjeraka Kolektivni ugovor i da u njega unesu sve naše zahtjeve. Tražimo da nas pozovu da odmah potpišemo Kolektivni ugovor i da se raziđemo na dostojanstven način i vratimo na svoja radna mjesta. Sramota je da zdravstveni radnici ovdje moraju stajati pred ovom Vladom i izražavati svoj protest, da nas Vlada za godinu i po dana na čelu sa ministrom zdravlja vuče nas za nos – kazao je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zdravstva u HNK-u.