18. maj – Ubrzava se imunizacija protiv virusa korona u Republici Srpskoj – BiH

0
81

Do sada je vakcinisano oko 48.000 građana prvom dozom i oko 28.000 drugom dozom nekom od dostupnih vakcina. U Srpskoj se priprema i treća faza vakcinacije stanovništva, kazao je za Novosti Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS, a ono što ohrabruje jeste i činjenica da nije bilo teških neželjenih posledica vakcinacije kod građana koji su do sada primili vakcinu.

– U Srpskoj, prema našim saznanjima, nijesmo imali nijedno ozbiljnije neželjeno dejstvo kao posledicu vakcinacije. To su bila blaža neželjena dejstva poput temperature, malaksalosti, bolova u mišićima i na mjestu uboda ili opšta slabost. Ta dejstva traju od četiri do sedam dana. Svaka vakcina nosi rizik za neželjeno dejstvo, ali taj rizik se ne može mjeriti sa bolešću koju virus može izazvati – kazao je Zeljković.

Treća faza podrazumijeva ljude koji obavljaju neke poslove od javnog značaja, pa su zbog toga ili više izloženi riziku ili je bitno da se zaštite da bi mogli da obavljaju svoje poslove neometano.

– U toj fazi su i novinari, prosvetari, policija, civilna zaštita, inspektori i slično. Ta faza još nije počela, ali se obavljaju pripreme – istakao je Zeljković i dodao da bi ta faza trebalo da počne krajem maja.