19. decembar – Škole nijesu žarišta virusa korona – Hrvatska

0
109

Učenici se ne mogu smatrati asimptomatskim prenosnicima korona virusa, a škole nisu žarišta prenosa, pokazali su rezultati nedavnog ispitivanja učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i zaposlenih u zagrebačkim školama.

Taj je podatak objavljen na stručnom skupu Izgradnja otpornih obrazovnih sistema u pandemiji COVID-19: Podrška u očuvanju mentalnog zdravlja djece i njihovih porodica, u organizaciji gradskog odeljenja za obrazovanje i za zdravstvo, prenijela je Hina.

Učesnike skupa je sa rezultatima upoznala pomoćnica sektora za obrazovanje Iva Milardović Štimac, navodeći da je u testiranju učestvovalo 19 škola, 12 osnovnih i sedam srednjih i 2.290 ispitanika, 1.925 učenika i 365 zaposlenih.

Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu u narednim nedjeljama biti sproveden skrining (dubinsko snimanje) na populaciji djece u osnovnim i srednjim školama.

– Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nakon katastrofa, u koju se mogu ubrojati i zemljotresi i pandemija, proces skrininga na probleme mentalnog zdravlja omogućava ranu identifikaciju i usmjeravanje najugroženije djece i adolescenata ka primanju adekvatne pomoći – rekao je Igor Mikloušić, voditelj projekta, prenio je Tanjug.