20. oktobar – Zagađenje je ubica broj jedan u svijetu – Francuska

0
264

Zagađenje je svjetski ubica broj jedan i izaziva više smrti nego ratovi, terorizam, prirodne katastrofe, cigarete i bolesti – ističu naučnici. Studija medicinskog žurnala Lanset tvrdi da je zagađenje, kako ono spoljašnje, tako i unutar kuće, ubilo oko devet miliona ljudi u 2015. godini, što je jedna u šest smrti.
– Zagađenje prijeti osnovnim ljudskim pravima, kao što su pravo na život, na zdravlje, na blagostanje, bezbjedan posao, kao i zaštiti djece i najranjivijih – istakla je koautorka studije Karti Sandilija.
Studija pokazuje da se velika većina smrti povezanih sa zagađenjem događa u zemljama u razvoju u kojima su vlasti više zainteresovane za izgradnju svojih ekonomija i infrastrukture, nego za ekološke regulacije. Bangladeš, Kina, Haiti, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Južni Sudan su zemlje koje su najviše pogođene.
Studija ukazuje da je broj od devet miliona preranih smrti godišnje konzervativna procjena i da je tačan broj vjerovatno mnogo veći. U odvojenoj studiji Svjetske banke se smatra da smanjenje zagađenja mora da bude prioritet i da bi rješavanje tog problema vodilo u rješavanje drugih kriza, uključujući i globalno otopljavanje i pothranjenost.