21. avgust – Stigle izraelske maske ubice – Hrvatska

0
251

Od sada su u Hrvatskoj dostupne specijalne zaštitne maske iz Izraela, koje zahvaljujući materijalima od kojih su izrađene, ubijaju koronavirus.

– Pojedinačna cijena je oko 40 kuna i nabavili smo 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu. Očekujemo još narudžbi, posebno jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcerske da su zainteresirani za kupovinu – pojasnili su za 24sata iz kompanije Rinigard, uvoznika ovih maski te dodali da će se cijena, zavisno o veličini narudžbi mijenjati.

Ove maske se ne razlikuju od klasičnih hirurških maski, no u njima je bakar-oksid koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Mogu se koristiti neograničeno, sve dok se ne poderu ili poliju vodom, no preporučljivo ih je skinuti s lica nakon tri sata i ostaviti na 40-ak minuta na ravnoj površini kako bi bakar-oksid neutralizovao patogene.

Izraelski naučnici osmislili su je na osnovu tehnologije za izradu medicinskih zavoja i druge vojno-medicinske opreme. Njihova djelotvornost u razaranju virusnih čestica ne opada s vremenom.