21. jul – Osam bolnica dobija laparoskopski stub sa pratećom opremom – Srbija

0
291

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar je u Šapcu direktorima osam bolnica u Srbiji uručio ugovore o dodjeli laparoskopskih stubova sa pratećom opremom. Vrijednost jednog aparata je 15 miliona dinara. Radi se o laparoskopskim stubovima 4K, najnovije generacije, koji ima izuzetno dobru rezoluciju slike, čime se znatno olakšavaju operacije tumora na debelom crijevu. Posjeduje dva seta instrumenata i dvije optike, što otvara mogućnost za izvođenje dva zahvata, jedan za drugim, bez pauze.
– Ideja nam je da sve bolnice u Srbiji, koje su za to opremljene i imaju zadovoljavajući kadar, mogu da izvode komplikovane operacije, da se to ne radi samo u Beogradu ili drugim velikim centrima. Za pacijente to znači da neće morati da idu iz svoje sredine i imaju dodatne troškove – rekao je ministar Lončar.
Ovo je oprema koja omogućava intervencije bez otvaranja trbuha i pacijenti su za dan-dva na nogama. Nema zarastanja i previjanja rana, ni eventualnih komplikacija. Sve je to ozbiljan benefit i za pacijenta i za državu, rečeno je ovom prilikom.
Za nabavku osam laparoskopskih stubova, Ministasrtvo zdravlja izdvojilo je tri miliona evra.