24. maj – Izvršena prva transplatacija srca od preminulog donora – Sjeverna Makedonija

0
301

Na Klinici za kardiohirurgiju državnog Kliničkog centra u Skoplju uspješno je izvedena prva transplatacija srca u Makedoniji 54 godišnjem pacijentu od preminulog donora. Na Klinici za Urologiju presađeni su i bubrezi preminule Emilije Dineve (43), dvojici pacijenata, potvrdio je ministar zdravlja u Vladi Sjeverne Makedonije dr Venko Filipče.

On je izjavio da je ovom operacijom ispisana istorija, jer je prvi put u ovoj zemlji urađena transplantacija srca od preminulog donatora.

– Prvi put su ujedinjeni kapaciteti, iskustvo i ekspertiza naših vrhunskih kardiohirurga, rekao je Filipče novinarima u Skoplju.

Operacija je trajala šest sati, a izveo ju je tim kardiohirurga u kom su bili dr Saško Jovev, Žan Mitrev, Aleksandar Nikolić i anesteziolog Maja Mojsova.

Dva bubrega istog donatora su na Klinici za uroligiju transplantirani dvojici pacijenta sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom, koji su godinama bili na dijalizi.

Porodica Stajić iz Skoplja, osnivači i vlasnici kompanije Gulf Oil u Makedoniji su uplatili milion denara pomoći familiji tragično preminule Emilije Dineve, čiji su organi donirani za spas tri druga života.

– Izvedena je prva uspješna transplantacija srca i spašen je jedan ljudski život, zahvaljujući hirurškom timu klinike za kardiologiju u Skoplju, ali prije svega blagodareći porodici Emilije Dineve koji su se saglasili da organi Emilije, njihove majke i supruge budu donirani trojici ljudi kojima su bili potrebni – navela je porodica preduzetnika Vladimira Stajića.