24. novembar – Alarmantan broj inficiranih korona virusom – Kosovo

0
215

Ministar zdravlja Kosova, Armend Zemaj, ocijenio je broj novoinficiranih korona virusom kao „alarmantan“ i rekao da to zahtijeva strogo sprovođenje sanitarnih mjera.

Brojevi su alarmantni. Da bismo promijenili situaciju, potrebno je promijeniti naše stavove, situaciju, smrtonosni virus je još uvijek vrlo prisutan – napisao je Zemaj na Fejsbuku.

Po njegovim riječima, „na frontu u borbi protiv virusa su svi“ – od Ministarstva zdravlja, Nacionalnog instituta javnog zdravlja, osoblje za vanredne situacije, radne grupe u školama, kosovska policija, inspektorati i gradonačelnici.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIJZK) objavio je da je u prethodna 24 sata od Covida-19 i pratećih bolesti umrlo 13 osoba, čime je ukupan broj umrlih na Kosovu povećan na 939. U istom periodu metodom RT-PCR testirano je ukupno 1.590 uzoraka od kojih je 609 bilo pozitivno na korona virus.

Na Kosovu je do sada registrovano 35.549 slučajeva infekcije korona virusom, od 134.318 testiranih. Tokom poslednja 24 sata izliječenim je proglašeno 350 pacijenata. Ukupno je do sada izliječeno 21.746 pacijenata, dok su aktivna 12.864 slučaja.

Pozitivni slučajevi se i dalje u najvećem broju registruju u opštini Priština, gdje je u poslednja 24 sata zabilježeno 276 novih.