27. maj – NR Kina i Primorsko-goranska županija nastavljaju sardnju – Hrvatska

0
282

Kineska delegacija predvođena zamjenikom ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Zhang Jianguom posjetila je sjedište Primorsko-goranske županije, gdje ih je primio zamjenik župana Petar Mamula.
U kratkoj prezentaciji Primorsko-goranske županije visokoj kineskoj delegaciji zamjenik župana Mamula osvrnuo se na dosadašnju saradnju Županije sa kineskom provincijom Liaoning, ali i na kontakte koji se održavaju sa kineskim gradovima Dalianom i Ningboom.
Kao moguća područja od interesa za saradnju sa kineskim partnerima istakao je sektor zdravstvenog turizma u Primorsko-goranskoj županiji kao i kulturnu saradnju i saradnju sa Univerzitetom u Rijeci. Kineske goste takođe je upoznao sa činjenicom da je Grad Rijeka zahvaljujući saradnji sa Primorsko-goranskom županijom nositelj titule Evropske prijestonice kulture za 2020 godinu.
Zamjenik ministra Jianguo istakao je da, na temelju inicijative One belt, one road, koju je Kina inicirala sa ciljem snažnijeg povezivanja na međunarodnom planu, jedan od temeljnih ciljeva njegovog resora predstavlja razmjenu stručnjaka. Razmjena podrazumijeva boravak stručnjaka iz stranih zemalja u Kini, kao i slanje kineskih predstavnika na edukacije u države partnere.