28. novembar – Hrvatski pulmolog razvio metodu spašavanja oboljelih od covida

0
166

Dr Ivan Škopljanac (32), specijalista pulmologije iz KBC-a Split, zajedno s timom kolega razvio je metodu pregleda pluća ultrazvukom koja već kod prijema u bolnicu može predvidjeti kako će se razvijati kovid kod pacijenata.

– Bio sam u novembru 2020. godine raspoređen u kovid stacionar, a budući da se od samih početaka svoje specijalizacije bavim UZV pluća, htio sam uz pomoć te metode, koja je neopravdano zapostavljena u liječenju plućnih bolesnika, vidjeti koliko možemo pomoći pacijentima koji zbog kovida dolaze na liječenje – kazao je dr Škopljanac, dodajući da rengen često ne daje dovoljno jasnu sliku, a MSCT se ne može raditi u toliko kratkom vremenu.

Kada je, uz podršku dr Krešimira Dolića počeo ultrazvukom snimati pluća, primijetio je da može prognozirati kako će se bolest razvijati. Pacijenti koji bi bili primljeni u bolnicu i kojima je isti dan rađen UZV bili su manje-više dobre kliničke slike.

– Bilo je dosta pacijenata koji su onako “na prvu” dobro izgledali i nikada na njima ne biste rekli da će im se stanje pogoršati. Ljudi bi normalno sjedjeli, imali bi malu potrebu za kiseonikom (dvije litre op.a.) i ništa ne bi ukazivalo na to da će im se stanje rapidno pogoršati. Tek kada bismo im uradili UZV vidjeli bismo da bi im se stanje moglo pogoršati, što bi bilo nelogično, jer su oni prema vanjskom pregledu i nalazima bili dosta dobro – objasnio je dr Škopljanac.

Objasnio je i kako ovakva rana prognoza konkretno pomaže pacijentima. Nakon završetka studije, koja je trajala tri mjeseca, ljekari su znali još bolje da postupaju u ovakvim situacijama.

– Takvi pacijenti su na vrijeme premještani na odjeljenja koja su bliže jedinicama intenzivnog liječenja, i na neki način smo znali koliko bi nam moglo trebati respiratora i uređaja za visoki protok kiseonika. Oni su bili u glavnom fokusu našeg liječenja, jer smo znali da će oni biti lošije. U studiju smo uključili 133 pacijenta, ali smo nastavili da radimo UZV pretrage i na svim drugim pacijentima. Od njih 133, 17-ero ih je nažalost umrlo, na respiratoru ih je bilo 14, a na uređaju za visoki protok kisika, što je samo stepenica prije respiratora, završilo je njih 14 – istakao je dr Škopljanac. Slobodna Dalmacija