29. jun – Pretvaranje da je epidemija prošla ne štiti od virusa – Srbija

0
165

Nakon što se u Srpsku naprednu stranku (SNS) učlanio svaki deseti građanin Srbije, u nju je službeno ušao i virus. Nakon proslave u izbornoj noći, na kojoj niko osim ponekog novinara nije nosio masku niti se pridržavao mjera opreza, na spisku oboljelih našao se niz ličnosti iz vrha vlasti: predsjednica Skupštine Maja Gojković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar obrane Aleksandar Vulin i neki od državnih finkcionera. Time je eksperimentalno dokazano da pretvaranje da je epidemija prošla, kako bi se održali izbori, uopšte ne štiti od koronavirusa, piše DW.

Da se brojevi u vezi sa infekcijom namještaju je i prije bila javna tajna. Dan nakon izbora, Balkanski novinarski istraživački centar BIRN je, na osnovu uvida u podatke iz državnog informacijskog sistema, dokazao da i vlast i krizni štab kriju stvarne brojeve.

– Što se tiče priče o slabljenju virusa, narod je prihvatio da je to sada nešto mnogo slabije i da ne treba voditi računa o tome, a virus se slabo promijenio u smislu sposobnosti za izazivanje teških oboljenja – izjavio je ranije epidemiolog dr Predrag Kon.