30. jul – Sve više zahtjeva za operacije koje vrše roboti – Velika Britanija

0
283

Postavljaju se pitanja, kao što je slučaj i sa svim čudima tehnologije, hoćemo li vidjeti robote u operacionim salama, mogu li roboti liječiti pacijente i hoće li zamijeniti ljekare? Hoće li tehnologija napasti polje medicine u toj mjeri da će preuzeti svu brigu o pacijentima?
U univerzitetskoj bolnici u Londonu robotom upravlja dr Greg Shaw koji sjedi u uglu sale i kroz trodimenzionalni uređaj za nadgledanje posmatra tok operacije. Dr Greg Shaw je 43-godišnji hirurg koji upravlja robotom za operaciju i izdaje naredbe medicinskom timu koji se nalazi oko pacijenta. Obavio je blizu pet stotina operacija ove vrste. Ovo je posebno korisno kod operacija karlice, s obzirom da je to teško dostupno područje za ljekara koji radi operaciju. Koristi se američki Da Vinci robot, proizvođača Intuitive Surgical, a to je jedan od najnovijih robota u polju medicine.
Dr Shaw ima tri ovakve operacije dnevno, a sedmično ih radi dva ili tri dana. Robot, čija je cijena dva miliona dolara, bolnici je omogućio da izvrši 600 operacija prostate godišnje, a to je četiri puta više nego ranije i, svakako, preciznije nego običnim putem.
U izvještaju stoji da postoje razne prednosti ovog načina operisanja, ali i mogućnost brze i efikasne obuke, kao i virtuelnog obrazovanja, poput onog u avijacijskom svijetu. Najznačajnija prednost ovih robota jeste veća pouzdanost i mnogo manji broj komplikacija u odnosu na klasičnu operaciju.