BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

0
592

[heading size=”7”]Predavanje urologa u hotelu „Podgorica“ pod pokroviteljstvom farmaceutske kompanije „Berlin Chemie“[/heading] „Benigna hiperplazija prostate“, naziv je predavanja kojeg su 7. marta u hotelu „Podgorica“ u Podgorici, pod pokroviteljstvom farmaceutske kompanije „Berlin Chemie“, održali doc. dr Petar Kavarić i prof. dr Dragoljub Perović.

– Benigna hiperplazija prostate je aktuelna tema na svim svjetskim i evropskim urološkim skupovima iako posljednjih godina nemamo nekih spektakularnih otkrića, niti ponuđenih stvari koje bi mogle da zamijene, odnosno da hirurgiju prostate svedu na još manju mjeru. Prostata je žlijezda koja je zaista nepredvidljiva, nikada ne znate kako će da reaguje – pojasnio je na početku predavanja doc. dr Petar Kavarić.

Poslije 50. godine, dodao je on, svi muškarci imaju uvećanu prostatu i razvijenu benignu hiperplaziju, ali, kako je naveo, ne moraju svi da imaju simptomatsku prostatu.

– Kod populacije starije od 80 godina, praktično 100 odsto muškaraca ima razvijenu benignu hiperplaziju prostate u makroskopskom obliku, a njih čak polovina ima izraženu simptomatologiju koja je vezana za uvećanu prostatu – kazao je dr Kavarić.

Pojašnjavajući proces kojim dolazi do rasta prostate, dr Kavarić se osvrnuo i na svakodnevni rad u kliničkoj praksi.

– Ponekad smo jako iznenađeni jer ne možemo da nađemo korelaciju između veličine same prostate i simptoma koji se kod pacijenta ispoljavaju. Ponekad, kada pregledamo pacijenta i konstatujemo da je riječ o jako velikoj prostati a nekad je veličine jabuke, pacijent nema nikakvu simptomatologiju, dok sa druge strane, onaj pacijent kod kojeg konstatujemo da ima jako malu prostatu, u stvari, ima velike probleme – naveo je dr Kavarić.

Benigna hiperplazija prostate je, naveo je dr Kavarić, jedno je od najčešćih oboljenja, a operacija na prostati predstavlja drugu po učestalosti među starijom populacijom.

Predstavljajući put do postavljanja dijagnoze, on je ukazao i na neophodne kontrole mladih muškaraca ukoliko je u porodici bilo bolesti prostate.

 

Prof. dr Dragoljub Perović na predavanju je predstavio Prostamol uno, biljni lijek za liječenje bolesti prostate koji, kako je naglasio, zaslužuje pažnju urologa u čitavom svijetu, pa tako i u Crnoj Gori. Riječ je o lijeku, objasnio je on, koji nakon duže upotrebe utiče na volumen prostate.

– Muškarci vole ovaj lijek jer ne smanjuje libido i ne utiče na seksualnu funkciju. Do takvog zaključka se došlo nakon velikog broja studija u sklopu kojih je obavljeno ispitivanje desetina hiljada muškaraca. Studijama je potvrđena njegova efikasnost u liječenju – rekao je dr Perović.

Taj biljni preparat, naglasio je on, „nema apsolutno nikakvih negativnih efekata i potpuno je podnošljiv“. Osim toga, može da se kombinuje sa ostalim ljekovima.

– Interesovanje za sve biljne preparate raste. Međutim, tu moramo praviti granicu i selekciju. Fitopreparati su registrovani ljekovi čije dejstvo je iskontrolisano na svim mogućim studijama, a upravo takav je ovaj preparat koji djeluje na simptomatologiju i protok urina, a samim tim i na kvalitet života, a ne utiče na skrining prostate, tako da nas neće zavarati i dati nam lažnu sliku – naveo je dr Perović.