01. maj – Zdravstvu milion eura donacija od farmaceutskog sektora – Srbija

0
213

Donacijama vrijednim gotovo milion eura zdravstvenom sistemu Srbije, kompanije farmaceutskog sektora koje su članice Grupacije proizvođača humanih ljekova Privredne komore Srbije, pokazale su izuzetnu društvenu odgovornost u vrijeme globalne zdravstvene krize, saopštila je Privredna komora Srbije.

Donacije su uputile kompanije Hemofarm, Zdravlje-Actavis, Pharmanova, JGL, PharmaSwiss, Galenika, Alkaloid, Slaviamed, Torlak, Pharmas, Ufar, Union Medic i Zorex Pharma.

Paket podrške Hemofarma i Štada grupe, sadrži 150 medicinskih monitora u vrijednosti od 400.000 eura. Hemofarm je organizovao i niz humanitarnih akcija, a Vršcu i Šapcu, gradovima u kojima ima proizvodnju, donirao je i pet miliona dinara za borbu protiv COVID 19 i podršku socijalno najugroženijoj populaciji.

Galenika je proizvela i Vladi Srbije stavila na raspolaganje 372.000 tableta lijeka hidroksihlorokin sulfat, a vrijednost proizvedenih ljekova, koje je Galenika donirala zdravstvenom sistemu Srbije, iznosi 400.000 eura.

Kao članice Teva grupe, kompanije Zdravlje – Leskovac i Actavis, donirale su medicinski uređaj koji je bio neophodan Opštoj bolnici Subotica, kao i značajne količine zaštitne opreme za Klinički centar Srbije, opšte bolnice u Leskovcu i Pirotu. Zatim, za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici i Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti u Beogradu, psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici i Kovinu, Gerontološki centar Novi Sad i Belhospice-centar za palijativno zbrinjavanje pacijenata.

U kriznim vremenima važno je reagovati brzo i odgovorno, ali i pokazati jedinstvo, razumijevanje i solidarnost, poručuju iz Privredne komore Srbije.