02. avgust – Poželjna imunizacija odrasle populacije je najmanje 90 posto – Slovenija

0
18

Slovenska vlada ubrzava kampanju za vakcinaciju protiv covida-19, pa će centri za vakcinisanje ubuduće za sve biti otvoreni od 8 ujutro do 22 sata, a epidemiolozi upozoravaju ako se nivo vakcinisanih ne poveća zbog delta varijante jesenji talas bi mogao biti i gori nego lanjski.

– Ako želimo izbjeći četvrti talas epidemije i prepune bolnice, preporučuje se da se bar svi stariji od 40 godina što prije vakcinišu i tako zaštite od težeg toka bolesti. Poželjna imunizacija odrasle populacije je najmanje 90 posto – objavio je naučni Institut Jožef Štefan koji za vladu radi epidemijske prognoze i promoviše vakcinaciju.

U Sloveniji je trenutno potpuno vakcinisano 46 posto starijih od 18 godina i 60 posto starijih od 50 godina.

Prema podacima ministarstva zdravlja, trenutni reprodukcijski broj širenja virusa u Sloveniji je 1,25, a uz lokalne infekcije dnevno ima i 15-ak “importiranih”.

– Opseg epidemije se povećava premda smo usred sezone godišnjih odmora koja djeluje kao djelomično ‘zatvaranje’, a lani je epidemija u to vrijeme bila u padu – navode epidemiolozi.

Upozoravaju da je u zadnje vrijeme među senkvenciranim uzorcima virusa skoro 100 posto onih delta varijante te bi u slučaju da se procenat vakcinisanih brzo ne poveća jesenji novi talas u pogledu broja dnevnih infekcija i hospitalizacija mogao biti gori nego lanjski, prenosi Hina.