25. avgust – Zaposlenim u školama prijeti otkaz ako odbiju da se testiraju ili ne nose maske – Slovenija

0
204

U Sloveniji počinje nova školska godina, a direktori škola dobili su naredbu po kojoj odbijanje zaposlenih da se testiraju na koronavirus može biti razlog za otkaz.

Za sve zaposlene u školi na snazi je uslov PCT (preboljeli, vakcinisani, testirani), što znači da se oni koji nijesu vakcinisani ili preboljeli covid-19 moraju svake nedelje testirati, što je cirkularnim pismom mistarstva obrazovanja određeno kao radna obaveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatraće se kršenjem obaveze iz radnog odnosa, što znači da se zaposlenom izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto važi ako zaposleni odbije da nosi zaštitnu masku, objasnilo je ministarstvo.

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali direktor o toj obavezi mora da obavijesti njegove roditelje, te slučaj preda nadležnoj inspekciji.

Uprkos tome, vlada najesen i zimu ne planira veća zatvaranja društvenih aktivnosti, te obrazovnog sistema jer smatra da se dosljednom primjenom PCT uslova stanje može držati pod kontrolom, prenosi Hina.