02. maj – Uvode minimalnu cijenu akohola da bi spasili živote – Škotska

0
246

Škotska je postala prva zemlja na svijetu koja uvodi minimalnu cijenu alkohola, što znači da će trgovci sada morati da obezbijede da jedna jedinica alkohola nema cijenu ispod 50 penija. Ta mjera vlade trebalo bi da obezbijedi smanjenje velikog broja smrtnih slučajeva na godišnjem nivou, koje su povezane sa alkoholom. Škotska premijerka Nikola Sterdžon je izjavila da u prvih pet godina nove politike očekuju da će spasiti stotine života. – Smanjićemo i broj prijema u bolnice. Ovo je samo statistika, ali svaki pojedinac iz ove statistike je ljudsko biće sa porodicom, prijateljima i ako uspijemo da spasimo živote, ova politika je definitivno vrijedna podsticanja – rekla je Sterdžon.

U toj zemlji svake sedmice umru 22 osobe zbog bolesti povezanih sa alkoholom.
Novi propisi znače da se boca vina od 750 mililitara, a koja sadrži 13 odsto alkohola, neće moći prodavati za manje od 4,88 funti, boca viskija od 700 mililitara i sa 40 odsto alkohola za manje od 14 funti, a dvije litre sajdera, koji sadrži 5 odsto alkohola za pet funti.
Škotska vlada upozorila je trgovce da neće biti perioda popuštanja i da će dozvole biti oduzimane ukoliko zakon bude prekršen.
U Velikoj Britaniji 2016. godine umrlo je 7.327 osoba od bolesti povezanih sa alkoholom. U istoj godini zabilježeno je da je na 100.000 muškaraca, 30.9 u Škotskoj umrlo od alkohola, u Sjevernoj Irskoj 22,2, a u Engleskoj i Velsu 14,6.