26. maj – Na referendumu izglasana legalizacija pobačaja – Irska

0
297

Velika većina Iraca izjasnila se na referendumu za ukidanje zabrane pobačaja, odnosno za ukidanje Osmog amandmana ustava koji to propisuje. Za je bilo 66,4 posto građana, a protiv njih 33,6 posto.
Ovakav ishod referenduma izuzetno je važan za tu zemlju i predstavlja ogroman preokret, jer je do sada pobačaj bio dozvoljen samo ukoliko je život žene bio ugrožen trudnoćom, u slučaju incesta, te smrtonosne fetalne malformacije. Izjašnjavanjem za promjenu tih pravila, Irci su u stvari srušili tzv. Osmi amandman koji je jamčio jednako pravo na život i majke i djeteta.

Samo jedna irska regija, Donegal glasala je protiv ukidanja zabrane pobačaja, odnosno za održavanje pravila iz Osmog amandmana. Tamo je protiv bilo 51,9 posto građana.
Irski premijer Leo Varadkar pobjedu zagovornika liberalizacije pobačaja na referendumu u Irskoj ocijenio je kao kulminaciju tihe revolucije u zemlj.i
Irska će sada liberalzovati jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju na svijetu. Osmi amandman kojim je potpuno zabranjen pobačaj u irski je ustav uveden 1983. godine. Naknadno je, 2013. Uveden izuzetak za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Svake godine hiljade Irkinja koje žele da pobace putuju u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.