03. maj – Završen treći talas epidemije – Hrvatska

0
62

Treći talas epidemije korona virusa u Hrvatskoj je završen, izjavio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

– Kriva se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitalizovanih i preminulih. Epidemija nije gotova, nego je završen treći talas koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih – rekao je Capak, prenio je hrvatski portal Index.hr.

Capak je to izjavio u Virovitici, gdje se pojavio na otvaranju prvog drajv-in punkta za vakcinaciju.

– Po prvi put u Hrvatskoj imamo priliku da vidimo ovaj drajv-in način. Ljudima je puno lakše i ugodnije da čekaju, nadamo se da će i drugi u Hrvatskoj upotrebiti ovakve inovativne načine – rekao je Capak.

Capak je rekao da u Hrvatskoj imaju rok da do kraja juna potroše dva miliona doza i da će do tada vakcinisati oko 55 odsto stanovništva. Najavio je i pojačanu vakcinaciju u svim hrvatskim županijama.

– Vakcina AstraZeneke je dobra vakcina, u vrlo rijetkim slučajevima se događaju tromboembolijski događaji i apsolutno je ogromna prednost vakcinisati se – poručio je Capak.

On je kazao da svi oni koji imaju dovoljno vakcina treba da vakcinišu svakog dana.

Pojasnio je i da osobe koje su preboljele kovid unazad šest mjeseci treba da prime samo jednu dozu vakcine jer su, kako je rekao, studije pokazale da druga doza nema učinka. Capak je dodao da je polovina zemalja Evropske unije već donijela takvu odluku, a polovina razmišlja o tome, prenosi Tanjug.