04. maj – Korona povećava troškove u zdravstvu – BiH

0
43

Trošak bolničkog liječenja inficiranih korona virusom i rehabilitacije određenog broja onih koji su preležali kovid, te nabavke zaštitne opreme i medicinskih sredstava, od početka pandemije do kraja marta ove godine približio se cifri od 100 miliona KM.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da su se, u ovom periodu, u bolnicama i Univerzitetskom kliničkom centru RS liječila 12.722 pacijenta oboljela od korona virusa, a da je trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio oko 48 miliona KM.

Na pulmološkoj rehabilitaciji u Srpskoj do sada je bilo 510 pacijenata koji su preležali ovaj virus, dok su troškovi postkovid rehabilitacije iznosili oko 740.000 KM.

Na nabavku opreme i medicinskih sredstava potrošeno je 46 miliona KM, a u toku je nabavka vrijednosti još deset miliona KM. Ukupni trošak liječenja kovid pacijenata i nabavke opreme, u odnosu na kraj 2020. povećan je za skoro 20 miliona KM.

U FZO RS naglašavaju da, u prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od korona virusa po pacijentu košta oko 4.000 KM – kazali sui z Fonada za Srpskainfo.