04. januar – Potvrđena optužnica protiv premijera i ministrice zbog nabavke respiratora – BiH

0
62

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv dvoje najviših državnika vlade Federacije BiH, suspendiranog čelnika Civilne zaštite i vlasnika jedne privatne kompanije, koji se terete za zloupotrebu položaja u postupku nabavke respiratora za covid bolnice.

Kako je prenijela Balkanska istraživačka mreža (BIRN), sud je u cjelosti potvrdio optužnicu podignutu protiv predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića, njegove zamjenice i ministrice finansija Jelke Miličević, bivšeg direktora Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme Srebrena malina Fikreta Hodžića.

Ministrica finansija Milićević optužena je za nesavjestan rad u službi jer je propustila da poduzme mjere kojima bi se spriječilo počinjenje krivičnih djela trojice prvooptuženih. Novalić je optužen da je zloupotrijebio svoj položaj premijera s posebnim ovlašćenjima u razdoblju pandemije i naložio protivzakonitu isplatu 5,3 miliona eura radi nabavke stotinu kineskih respiratora za bolnice namijenjene liječenju pacijenata oboljelih od covida-19.

Ti uređaji su nabavljeni pogodbom uz posredovanje Solaka i Hodžića po nerealnim cijenama i bez osiguranog servisa, dok se naknadno ispostavilo da su neki od njih u BiH stigli neispravni te da se uopšte ne mogu koristiti u bolnicama.