25. januar – Zarazniji i opasniji soj korona virusa – Srbija

0
94

U trenutku kada je započela vakcinacija u Srbiji i kada se smanjuje broj inficiranih, stigao je britanski soj korona virusa. Stručnjaci upozoravaju da je on opasniji i da je potrebno da ljudi budu još oprezniji i da vode računa o svim mjerama predostrožnosti.

Prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora KC Niš, ističe da je to što se britanski soj korona virusa pojavio i u Srbiji ozbiljno i dramatično upozorenje za sve građane da treba da se pridržavaju svih protivepidemijskih mjera.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović objelodanio je da je uzorak novog, mutiranog soja korona virusa u Srbiji uzet još 31. decembra, kada je žena koja je doputovala iz Velike Britanije primijetila tegobe. Prema njegovim riječima, odmah je utvrđeno da je u pitanju infekcija korona virusom, ali da su tek naknadna ispitivanja potvrdila da se radi o mutiranom soju, “koji se razlikuje u sitnom elementu od prethodnog virusa”. On je istakao da su svi kontakti žene kod koje je utvrđen mutirani soj korona virusa stavljeni u izolaciju.