04. novembar – Uveli skrining program za otkrivanje raka pluća – Srbija

0
107

Srbija je prva država zapadnog Balkana koja je uvela skrining program za rano otkrivanje raka pluća, što je preduslov za bolje ishode liječenja, saopštilo je Udruženje Punim plućima.

Kako se navodi, projekat je pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, a sprovodi ga Institut za plućne bolesti Vojvodine.

Skrining program podrazumijeva detekciju karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske sjenke, koje nije moguće vidjeti uobičajenim dijagnostičkim postupcima (RTG). Ovom metodom do sada je pregledano više od 1.200 pacijenata, a kod više od 30 otkriven je karcinom pluća koji je bio asimptomatski i najveći broj u početnom stadijumu, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je karcinom pluća vodeći uzrok smrtnosti od svih karcinoma kako u svijetu, tako i u Srbiji, dok broj oboljelih raste svake godine. Od ove vrste raka u Srbiji oboli gotovo 7.000, a na žalost umre više od 5.000 osoba. Praktično na svaka dva sata jedna osoba premine. Jedan od najvažnijih preduslova uspješnog liječenja, je rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji to nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu. Tada su šanse za preživljavanje gotovo iscrpljene.

Udruženje Punim plućima navodi da po obolijevanju od karcinoma Srbija zauzima 18. mjesto u Evropi, međutim po smrtnosti su na neslavnom 2. mjestu.

Prema podacima Instituta za plućne bolesti Vojvodine, prosjek starosti liječenih pacijenata od karcinoma pluća je 64 godine. Najmlađi pacijent imao je 21 godinu, a najstariji 94 godine. Muškarci prednjače u liječenju karcinoma pluća, pa je tako bilo 71 odsto muškarca i 29 odsto žene.

U poslednjih 10 godina bilo je samo devet odsto nepušača među oboljelima, 27 odsto bivših pušača, a najviše je bilo aktivnih pušača, čak 66 odsto. Međutim, zabrinjava podatak da se ukupan broj oboljelih povećao za 12 odsto, a broj oboljelih žena za 55 odsto.

Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, poručuje Udruženje Punim plućima. Tanjug