05. avgust – Trudnice da ne izbjegavaju vakcinaciju

  0
  24

  Najčešće mete Kovida 19, pa i delta varijante virusa su nevakcinisani mladi kakvih je u našoj zemlji 80 odsto. Iz UNICEFA za Novu M pojašnjavaju da je jedini lijek vakcina te da ni trudnice ne treba da izbjegavaju imunizaciju, uz određeni oprez i individualnu procjenu rizika.

  Iako je 80 odsto mladih u našoj zemlji nevakcinisano, iz UNICEFA kažu da je obuhvat imunizacije među mlađom populacijom bolji nego u nekim od država Evropske unije. Srž problema je, kazao je dr Senad Begić, prisustvo delta soja.
  – U ovom trenutku ne znamo da li mladi predstavljaju grupu koja je lakša meta za delta soj ili se radi o činjenici da su mladi u nižoj mjeri vakcinisani, dovodi do toga da se obolijevanje od novih sojeva, uključujući i delta soj kod mladih bilježi nešto češće. Najvjerovatnije se radi o kombinaciji ovih faktora – istakao je dr Begić.
  Ipak, pojašnjava, rješenje je jednostavno, samo treba slijediti preporuke.
  – Bez obzira o kom soju se radilo, nijedan novi soj ne može izbjeći opšte mjere prevencije, držanje distance i dezinfekciju ruku, kao i da sve trenutno dostupne vakcine imaju zadovoljavajuću učinkovitost protiv svih sojeva uključujući i delta soj – poručuje dr Begić.
  Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, sve vakcine u upotrebi kod opšte populacije jednako su bezbjedne i učinkovite i za trudnice.
  – Takođe savjetuju da se kod donošenja odluka o vakcinisanju trudnica mora sprovoditi individualna evaluacija rizika odnosno da se vakcinišu one trudnice kod kojih je opasnost od obolijevanja i težih formi infekcije takva da vakcinacija predstavlja veći benefit nego nevakcinacija – poručio je dr Begić.