05. avgust – Crnoj Gori prijeti epidemija morbila

  0
  24

  Broj predškolske djece koja su vakcinisana makar jednom dozom MMR vakcine u Crnoj Gori na istorijskom je minimumu. Prema podacima UNICEF-a, svega 25 odsto djece rođene 2019. godine je vakcinisano. Zbog malog obuhvata vakcinisane djece prijeti opasnost od izbijanja epidemije morbila. Posljedice mogu biti teške, kažu stručnjaci, a procenat smrtnosti može biti i do deset odsto oboljeljih.

  Pojava koronavirusa negativno je uticala i na obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom, koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole.

  Dr Senad Begić, viši konsultant za zdravlje u UNICEF-u kaže da je među djecom rođenom 2019. a koja su trebala da budu vakcinisana tokom 2020. zabilježen najniži obuhvat od početka imunizacije protiv ove tri zarazne bolesti i on je u momentu izrede izvještaja iznosio nekih 24-25 odsto.

  Pedijatrica dr Dušica Gojković kaže da kod roditelja postoji strah.

  – Postojao je određeni strah da sami ulazak u neku zdravstvenu ustanovu stvara veću šansu da će da se zaraze nisu dolazili doktoru pa su se samim tim usporile te vakcinacije, odložio se onaj idealan termin za vakcinaciju recimo ako se MMR daje nakon prve godine prosto je bilo djece koju mi nijesmo vidjeli mjesecima – navela je dr Gojković.

  Istraživanje UNICEF-a pokazalo je i da gotovo trećina građana Crne Gore vjeruje u teoriju zavjere da ljekari i vlada i dalje žele da vakcinišu djecu iako znaju da vakcine izazivaju autizam i druge psihološke poremećaje.

  – Najveći je broj onih koji su nesigurni, uplašeni jer dobijaju informacije sa raznih strana pokušavamo da im objasnimo da treba da slušaju doktore da treba da slušaju nauku, a ne da se osvrću na informacije koje dobijaju na klupici ispred zgrade, na Googlu u časopisima žute štampe – poručila je dr Gojković.