05. januar – Najavljuju četvrtu, a građani odustali i od treće doze vakcine – Srbija

0
88

Dok predstavnici zdravstva najavljuju da bi i u Srbiji mogla biti dostupna četvrta doza vakcine protiv kovida 19, podaci pokazuju da više od 800.000 građana još uvijek nije primilo ni treću dozu. U pitanju su građani kojima je došlo i prošlo vrijeme za “buster” vakcinaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se razgovara o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida, zbog toga što efikasnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

-Bez obzira što nijesmo uspjeli u većem obimu da ubijedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nijesmo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo, a evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza – rekao je Đerlek za Blic.

Činjenica je međutim da značajan broj građana još uvijek nije primio ni treću dozu, koja bi trebalo da se dobije poslije četiri mjeseca, ako je osoba primila Sinofarm vakcinu, odnosno pet mjeseci, ako je osoba primila neku od drugih dostupnih vakcina.

U Srbiji je četvrta doza takođe dostupna, ali samo za osobe sa osabljenim imunitetom. Kako je prenijela Politika, do 2. januara dato je 29 četvrtih doza. Danas.rs