31. januar – Potvrđena zaraza podvarijantom BA.2 – Hrvatska

0
148

Nakon što su u Sloveniji potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron soja koronavirusa, nazvane BA.2, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje su za N1 potvrdili da je ta podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj. Zamjenica direktora HZJZ-a, Ivana Pavić-Šimetin otkrila je da imaju jedan potvrđeni slučaj zaraze varijantom BA.2.

Epidemiolog HZJZ-a dr Bernard Kaić je rekao da su među 800-injak uzoraka uzetih prije dvije nedelje, a za što su rezultat sekvencioniranja dobili prošle nedelje, detektovali četiri slučaja te nove varijante.

– Zasad se ne zna da je opasnija. Postoji naznaka da je malo zaraznija, ali ne bih rekao da je velika razlika – kazao je dr Kaić i dodao da izgleda da nema uticaja na efikasnost vakcinacije niti na zaštitu stečenu preboljenjem, a dobro je što izgleda i da će oni koji su preboljeli standardnu varijantu omikrona biti imuni i na ovu novu.

– Ako je zaraznija ova varijanta može preuzeti primat, možda će malo produžiti peti talas, ali ne puno – rekao je dr Kaić koji smatra da je još prerano govoriti da je već počeo padati peti talas, iako imaju blagi pad novooboljelih i hospitalizovanih.

Komentarišući zašto još umire toliko veliki broj ljudi, a radi se o varijanti koja ne izaziva teške kliničke slike, istakao je:

– Ne znam. Još uvijek umiru ljudi koji su bili zaraženi delta varijantom, a omikron sigurno manje izaziva potrebu za hospitalizacijom i ima nižu smrtnost. No novooboljelih je toliko puno više nego prije omikrona da je jednostavno velik broj ukupno zaraženih pa još ne može početi da pada broj umrlih. N1