05. jun – Nova opcija za liječenje raka dojke – SAD

0
230

Redovni pregledi i najnoviji tretmani pomažu ženama više nego ikada da prežive rak dojke. Ali čak i kada je njihova bolest ustanovljena na vrijeme, više od 200 hiljada žena u Americi svake godine suočeno je sa mogućom mastektomijom ili više nedjelja zračenja. Međutim, najnovija studija nagovještava da za neke od tih žena postoji jednostavnija, treća opcija.
Onkolog dr Džulija Vajt ponudila je pacijentkinji Vendi Lajbarger koja je podvrgnuta operaciji djelimičnog uklanjanja tkiva prvog stadijuma raka dojke, nakon čega su trebali da uslijede tretmani zračenja, drugačiju opciju. Umjesto da zrači čitavu dojku, ona je mogla da dobije usmjereno zračenje na male oblasti u kojima je rak uklonjen, plan tretmana koji traje samo pet dana.
– Ako pogledamo broj žena kojima se rak vratio poslije uklanjanja tumora, skoro u svim slučajevima, 80 do 90 odsto, vrati se na isto mjesto – kazala je dr Vajt.
Ona je predvodila studiju u bolnici Univerziteta države Ohajo, u kojoj su upoređeni podaci o povratku kancera među ženama koje su primile potpuno ili djelimično zračenje dojke. Ustanovljeno je da je kod žena u ranoj fazi raka dojke, koje su imale potpuno zračenje, šanse za povratak bolesti bile manje od 5 odsto poslije 10 godina. Prijavljeni su skoro isti rezultati među ženama koje su imale djelimično zračenje.
– Skraćeni petodnevni tretman je jednako djelotvoran kao i potpuna radijacija dojke za četiri do šest nedjelja – tvrdi dr Vajt.
Iako djelimično zračenje dojke nije opcija sa svakog pacijenta, omogućava većem broju žena slabiju ali dovoljno kvalitetnu i djelotvornu opciju kada odlučuju da li je djelimično uklanjanje tkiva dojke dobro u njihovom slučaju.
-To zaista omogućava da više žena ima pristup kvalitetnom zračenju, tako da ako žele da sačuvaju svoje grudi, to i mogu – zaključila je dr Vajt.