29. jun – Virus Zapadnog Nila prijetnja po javno zdravlje – Grčka

0
367

Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije svoje građane je upozorilo da preduzmu mjere kako bi se zaštitili od komaraca u Grčkoj, jer je prošle godine tamo zabilježno 50 slučajeva smrti od virusa Zapadnog Nila. Zbog toga su one koji planiraju putovanje u Grčku upozorili da preduzmu mjere kako bi se zaštitili od ovih insekata koji mogu da zaraze ljude virusom.
I grčki predstavnici zdravstva su upozorili ljude na potencijalne rizike ovog virusa, a najčešći simptomi koji se javljaju su glavobolja, osećaj slabosti i bol u tijelu/kostima, a u nekim slučajevima ishod može da bude fatalan.
Vjeruje se da virus Zapadnog Nila prenose komarci, tako što se hrane inficiranom krvlju zaraženih ptica (najčešće je riječ o divljim vrstama).
– Bilo je dovoljno slučajeva da se ovo smatra prijetnjom po javno zdravlje. Virus se u Grčkoj pojavio kada su došle nove vrste ptica, a preporučljivo je da ljudi preduzmu sve mjere zaštite poput nošenja odjeće dugih rukava i nogavica, izbjegavanja mjesta gdje ima stajaće vode, korišćenja mrežica za komarce i repelenata.