06. avgust – Nevakcinisani ne mogu da njeguju pacijente – Srbija

0
18

Nema nikakve dileme da je stav cijelog zdravstva o potrebi vakcinacije potpuno jedinstven, dok protiv toga govore pojedinci, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon i poručio da u narednom periodu moraju da budu razriješene dileme oko vakcina ili će se svaki put saplitati prilikom uvođenja bilo koje nove vakcine.

On je, u serijalu razgovora Destinacija za FoNet, o aspektima i posljedicama pandemije predočio da se pitanje nevakcinisanih zdravstvenih radnika ne može riješiti drugačije osim obaveznom vakcinacijom, jer nevakcinisani, zbog opasnosti od infekcije, ne mogu da njeguju pacijente, prenio je N1.

Upitan da li to znači da bi nevakcinisani medicinski radnici trebalo da dobiju otkaz, on je odgovorio da ne može da ide tako daleko.

Napomenuo je, međutim, da je u SAD, kada je uvedena obavezna vakcinacija protiv gripa, vakcinisano 98 odsto zdravstvenih radnika, dok dva odsto nije.

– Tih dva odsto su otpušteni i na taj način je to razriješeno i više nije bilo takih problema – objasnio je prof. Kon i ukazao na činjenicu da u ovoj situaciji nevakcinisana osoba ne može da radi, piše Nedeljnik.rs.