07. avgust – Djeca najduže čekaju na EEG kao i na pregled fizijatra i psihijatra

  0
  21

  Klinički centar Crne Gore (KCCG) je objavio liste čekanja za prve specijalističke preglede, iz kojih se vidi da se u toj ustanovi najduže čeka na pregled kardiologa, neurologa u dispanzeru za epilepsiju, gastroenterologa i endokrinologa. Saopštili su i da će liste čekanja prvi put da budu objavljene i za polikliničke preglede, osim za operacije i dijagnostičke procedure.

  Prema objavljenim listama čekanja, prvi slobodan termin za kardiologa je 25. oktobar, dok se prioritetni pacijenti zakazuju za 24. septembar. Pregled u hematološkoj ambulanti moguće je zakazati za 21. septembar, dok se hitni pregledi rade tokom ovog mjeseca, endokrinološkoj za 13. oktobar. Slobodan termin za pregled gastroenterologa je 15. oktobar, dok se hitni pacijenti zakazuju u roku od jednog dana.

  Ambulantni pregledi digestivnog, grudnog i endokrinog hirurga mogući su u roku od nekoliko dana, dok se kod vaskularnog i plastičnog hirurga čeka duže od mjesec. Pregled kardiohirurga moguć je od 2. septembra.

  Prema podacima KCCG, pregledi kod urologa, ortopeda i nefrologa ne čekaju se duže od pet dana. Prvi slobodan termin za pregled psihijatra je 7. oktobar, dok se pregled u ginekološko-onkološkoj ambulanti zakazuje za 5. oktobar.

  Za preglede u onkološkoj ambulanti, kao i ambulanti za nuklearnu medicinu i štitastu žlijezdu ne postoje liste čekanja, već su slobodni termini dostupni tokom avgusta. U KCCG tvrde da se pregledi kod otorinolaringologa zakazuju za desetak, a kod infektologa i anesteziologa gotovo istog dana.

  Kada je riječ o centru za kardiologiju, stres eho-test zakazuje se za sredinu oktobra, eho srca za 15. septembar, ultrazvuk srca za 22. septembar.

  U centru za radiološku dijagnostiku prvi slobodan termin za digitalnu mamografiju je 13. oktobar, dok su pregledi magnetnom rezonancom mogući tokom septembra i oktobra.

  Pregled fizijatra čeka se nešto više od 30 dana, piše portal Vijesti.