07. jul – Prvi lijek na bazi marihuane zvanično dobio dozvolu – SAD

0
237

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) prvi put je odobrila upotrebu lijeka na bazi marihuane, koji se razlikuje od upotrebe medicinske marihuane.
Decenijama stigmatizovana, marihuana je čekala na medicinska istraživanja koja bi mogla da dokažu njenu djelotvornost kod stanja poput raka, glaukoma i multiple skleroze. Sada je FDA po prvi put odobrila lijek od marihuane za epilepsiju na recept.
Lijek sadrži kanabidiol koji je samo jedan od oko 80 hemijskih jedinjenja otkrivenih u biljci marihuane. Lijek pod imenom Epidioleks je sirup u tečnom stanju, i prvi je medicinski proizvod za koji je dobijeno odobrenje da se njegovoj proizvodnji može koristiti i konkretna komponenta marihuane. Sirup sprečava epileptiče napade kod pacijenata, a moći će da ga konzumiraju i djeca starosti od samo dvije godine.
– Ovo predstavlja veliki napredak za medicinu, ali to istovremeno nije odobravanje marihuane i svih njenih komponenata – pojasnio je davanje dozvole za stavljanje lijeka u promet zvaničnik FDA dr Skot Gotlib.