08. oktobar – Besplatna vakcinacija djevojčica protiv HPV-a – Srbija

0
82

Dom zdravlja Novi Sad počinje sa imunizaciojm djevojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije vakcinama dobijenim u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18), navodi se na sajtu Doma zdravlja Novi Sad.

Vakcinacija djevojčica HPV4 vakcinom uzrasta od 12 do 14 godina sprovodiće se u Domu zdravlja Novi Sad, a djevojčica od 15 do 18 godina, davanjem tri doze vakcine, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Vakcinacija je besplatna, a sprovodiće se davanjem dvije doze HPV4 vakcine sa minimalnim razmakom od šest mjeseci.

Planirano je da se prioritetno vakciniše 750 djevojčica uzrasta od 12 do 14 godina, sa 1.500 doza vakcine.

Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje Obrasca 3 (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog ljekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton djeteta (elektronski i štampani).

Roditelji djevojčica koje su zainteresovane, treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i ljekarskog pregleda.