09. decembar – Nagrada za izuzetnost Hemofarm fondacije za 2021. – Srbija

0
7

Nagrada za izuzetnost koju dodjeljuje Hemofarm fondacija, ove godine pripala je prof. dr Lazaru Davidoviću, vaskularnom hirurgu, dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i inostranom članu Ruske akademije nauka. Ova nagrada se po četvrti put uručuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju zdravstva, kulture i obrazovanja.

Priznanje za izuzetnost Hemofarm fondacije dodijeljeno je prof. Davidoviću zbog posvećenog rada sa studentima, doprinosa naučnoj zajednici i profesionalnih dostignuća, jer je u domaćim i međunarodnim krugovima poznat kao ljekar koji je uveo nove procedure u hirurgiju prihvaćene širom svijeta.

– Cio svoj profesionalni život prof. Davidović posvetio je razvoju medicinske nauke i hirurške doktrine u oblasti vaskularne hirurgije. Riječ je o izuzetnom stručnjaku koji iza sebe ima čak 693 naučna rada i koji se smatra jednim od najiskusnijih hirurga u oblasti operacija aneurizmi abdominalne aorte u svijetu – istaknuto je u obrazloženju odluke Komiteta za dodjelu nagrade Fondacije.

Između ostalog, prof. Davidović tokom svoje karijere razvio je Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojom godinama uspješno rukovodi. Aktivno je promovisao medicine Srbije kroz učešće u Evropskom udruženju za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojim je predsjedavao od 2016. do 2018. godine. Svoj akademski rad upotpunio je kao gostujući profesor na četiri evropska univerziteta, a kao mentor presudno je uticao na karijere 15 vaskularnih hirurga.

Laureatu Hemofarm fondacije priznanje je uručio generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger.

– Prof. dr Davidović predstavlja ponos društva i naučne zajednice. Veoma sam srećan zbog ove prilike da nagradimo njegov doprinos razvoju medicinske struke i nauke, jer teška vremena traže ljude od integriteta, a naš laureat to svakako jeste. U ovom kriznom periodu za cijelu planetu upravo je nauka imala odgovor na koronavirus i to ne smijemo zaboraviti – istakao je generalni direktor Hemofarma prilikom uručenja nagrade.
Od svog osnivanja 1993. godine, Hemofarm fondacija pruža direktnu podršku zdravstvenom sistemu Srbije i zemljama regiona, kao i brojnim projektima u oblasti obrazovanja i kulture. Ima status vodeće fondacije u zemlji i sprovela je više od 2.200 aktivnosti vrijednih oko 13 miliona eura. Novi magazine