30. decembar – Predsjednik Ljekarske komore upozorio na dramatičnu situaciju – Hrvatska

0
25

Predsjednik Hrvatske ljekarske komore, dr Krešimir Luetić komentarisao je trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju umrlih od koronavirusa na milion stanovnika. Ukupno je zbog covida-19 preminulo više od 12.000 osoba.

– Prošla godina je bila rekordna po broju ukupno umrlih u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata, a ova godina prema preliminarnim predviđanjima demografa koja sada izlaze u javnost biće još viša, odnosno postavit ćemo novi crni rekord po broju ukupno umrlih u Hrvatskoj. On će biti blizu 60 hiljada. Takav broj umrlih u Hrvatskoj nijesmo imali nikada – upozorio je predsjednik HLK-a.

Istakao je da se društvo “ukopalo u rovove”, da nedostaje empatije te da vlada ravnodušnost.

– Ono što zabrinjava jeste da je jedan dio našeg društva postao potpuno ravnodušan prema silnim oboljelim, prema teško bolesnim, pa i prema preminulim. Fascinira jedan darvinizam koji se razvio u jednom dijelu društva gdje se jednostavno slegne ramenima i okrene glava – ‘ha da, 47, 52, 56 umrlih, a ljudi moraju umrijeti od nečega. Nestalo je empatije, ravnodušnost prevladava – upozorio je dr Luetić. N1