11. avgust – Starosnu granicu za vantjelesnu oplodnju pomjeriti na 55 godina

  0
  27

  Fondacija I ja imam pravo da budem mama pripremila je u konsultaciji sa stručnjacima Evropske unije predlog izmjena Zakona o liječenju neplodnosti za ljudsku reprodukciju o kojem će konačnu riječ dati nadležni u narednom periodu.

  Predlog između ostalog podrazumijeva da starosna granica žena kojima su obezbijeđena tri pokušaja vantjelesne oplodnje na teret države bude pomjerena sa trenutnih 44 na maksimalno 55 godina, kao u Evropi.

  Direktorica i vlasnica Fondacije Žana Mihaljević kazala je da će se u predlogu izmjena naći i doniranje polnih ćelija i embriona, starosna granica liječenja žena i muškaraca u reproduktivnoj dobi, surogat majčinstvo, liječenje matičnim ćelijama, te uticaj korona virusa na ljudsku reprodukciju.

  – To su samo neke od 20 oblasti koje će se naći u predlogu izmjena Zakona o liječenju neplodnosti za ljudsku reprodukciju, a samim tim i prvi put u zakonskoj legislativi Crne Gore – kazala je Mihaljević.

  Predlog je, kako navodi, sačinila uz stručnu pomoć i preporuke Evropske unije (EU) i evropskih udruženja za ljudsku reprodukciju. Mihaljević objašnjava da za svaku od navedenih oblasti treba postaviti pravnu osnovu i o svakoj ponaosob raspravljati u Skupštini kako bi se definisali članovi.

  – U saradnji sa potpredsjednicom Skupštine Brankom Bošnjak, koja je brižno prišla problemima ljudi koji žele voditi računa o svojoj plodnosti i pružila pomoć u što bržoj i efikasnijoj izmjeni i primjeni legislative u Cmoj Gori po pitanju neplodnosti, planirano je organizovanje posebnog tima i odbora kako bi se zajedno sa Skupštinom Crne Gore, Ženskim klubom, svim resornim ministarstvima i odborima postavili temelji kvalitetnog zakona koji Crna Gora može da obezbijedi svojim građanima – istakla je Mihaljević.

  Predlog Fondacije će, kako je kazala, biti i da žene koje planiraju van tjelesnu oplodnju imaju pravo na tri pokušaja kao i do sada, ali da se starosna granica pomjeri sa trenutnih 44 godine. Predlog Fondacije je da to bude od 49 do 55 godina, kao što je slučaj u Evropi. Ipak, naglašava da će to biti ostavljeno timu medicinskih stručnjaka da odluči.

  – Briga o potomstvu i liječenje građana koji se susrijeću sa bolešću neplodnosti i dobrobit djece je naš zajednički cilj. Pod sloganom Fondacije Zajedno na putu do beba od septembra pokrećemo i SMS donacije parovima i singl osobama kako bismo zajedno pružili finansijsku pomoć u liječenju. Do kraja godine planiran je i prvi nacionalni festival u Cmoj Gori – poručila je Mihaljević

  Mihaljević je kazala da je u toku izrada besplatne aplikacije Briga o plodnosti i roditeljstvu u Crnoj Gori i najavila da će dr Džihan Abazović na Facebook stranici Fondacije odgovarati na pitanja o reproduktivnom zdravlju.

  – Pozivamo građane cijele Crne Gore da postavljaju pitanja vezana za ljudsku reprodukciju i liječenje neplodnosti na društvenim mrežama Fondacije, gdje će svjetski tim stručnjaka na čelu sa dr Džihanom Abazovićem odgovarati na njih i pružiti crnogorskom narodu besplatnu pomoć u rješavanju individualnih problema i slučajeva – rekla je Mihaljević za Dnevne novine.