11. avgust – Sumnjičavi oko ruske vakcine – WHO

0
87

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ruske vlasti razgovaraju o procesu moguće provjere sigurnosti i djelotvornosti za novu vakcinu protiv covida 19 koje je odobrila Rusija, obavijestili su iz WHO-a.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dala regulatorno odobrenje za vakcinu protiv covida 19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, što je Moskva pozdravila kao dokaz umijeća ruskih naučnika.

Rusija je svoju prvu odobrenu vakcinu protiv covida 19 nazvala Sputnik V za inostrana tržišta, što je referenca na prvi svjetski satelit i što Moskva vidi kao svoj uspjeh jer je prva zemlja koja je odobrila vakcinu.

– U bliskom smo kontaktu s ruskim zdravstvenim vlastima i u toku su razgovori o mogućoj provjeri sigurnosti i djelotvornosti vakcine u okviru WHO-a, međutim taj postupak uključuje rigorozni pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i djelotvornosti – izjavio je predstavnik WHO-a Tarik Jašarević na brifingu UN-a u Ženevi, pozivajući se na klinička ispitivanja.

Regulatorna tijela širom svijeta tvrde da nastojanja da se što brže dođe do vakcine za covid 19 neće biti na štetu sigurnosti vakcine. Ruskim zdravstvenim radnicima će se ponuditi da se dobrovoljno vakcinišu. Širom svijeta razvija se više od 100 mogućih vakcina kako bi se zaustavila pandemija covida 19. Najmanje četiri su u završnoj, trećoj fazi ispitivanja na ljudima.