26. avgust – Živio čak mjesec dana bez vlastitog srca – Austrija

0
210

Prava senzacija, što medijska, što zdravstvena, dogodila se u bečkoj Opštoj bolnici AKH. Inače ta bolnica je jedna od najvećih u Evropi, a austrijski mediji navode da je eminentni medicinsko-ljekarski tim iz Beča učinio da 35-godišnjii Austrijanac živi bez srca. Naime, kako javlja Večernji list, prodavač Sascha K. iz Spittala na Dravi u Koruškoj čak mjesec dana živi bez srca.

Pojašnjenje kako je to moguće pojasnio je voditelj Odjeljenja za hirurgiju srca i Centra za kardiovaskularnu medicinu u bečkoj Opštoj bolnici, prof. dr Günther Laufer. Kazao je da se kod mladog pacijenta razvio vrlo poseban oblik slabosti srca i da je k tome imao izuzetno visoki plućni pritisak. On objašnjava da transplantacija srca zbog toga nije bila moguća kao ni jedna druga djelimična potpora radu srca.

– Pacijentu je srce bilo već toliko oštećeno da sigurno ne bi moglo dugo da kuca. Tu funkciju sada su preuzele dvije u grudnom košu implantirane centrifugalne pumpe. Operativnim zahvatom mladom Austrijancu prethodno je izvađeno vlastito srce i zamijenjeno dvjema rotirajućim pumpama. Ugrađen mu je i senzor za mjerenje plućnog pritiska, koji ima zadatak da pokaže kada će pacijentu biti moguće transplantirati srce.

Dok se stanje ne normalizuje pacijent, koji je trenutno još u bolnici, moći čim se dovoljno oporavi kući u Korušku i od kuće čekati kada će senzor dati ‘zeleno svjetlo’ za transplantaciju – pojasnio je dr Laufera.

Prof. dr Edda Tschernko, šefica Odjeljenja za srce, pluća i anesteziju krvih sudova Medicinskog Univrziteta AKH u Beču, kaže da je pacijentovo stanje već toliko dobro da je napustio intenzivnu njegu. Ova operacija trajala je šest sati i bila je predvođena austrijskim i međunarodnim stručnjakom, prof. dr Danielom Zimpferom.

Ovo je definitivno veliki korak za čovjeka, kako u nauci tako i za sve kojima će jednog dana biti potrebna transplantacija srca.