11. januar – Poziv na hitnu vakcinaciju – Slovenija

0
81

U Sloveniji je prvi put je u jednom danu potvrđeno više od 5.000 slučajeva zaraze korona virusom, javlja Anadolija. Zdravstveni stručnjaci uputili su hitan poziv za učešće na danima vakcinacije, a i slovenski ministar zdravlja Janez Poklukar je već najavio nove dane vakcinacije kako bi se ublažio pritisak na bolnice. Istovremeno u jedinici intenzivne njege covida 85 posto je nevakcinisanih osoba.

Centri za vakcinaciju biće ponovo otvoreni za sve bez narudžbe, od 8 do 20 sati.

Virusna verzija omikron već je zamijenila deltu, a kako je rekao Poklukar, vjerovatno su svi potvrđeni slučajevi zaraženi verzijom omikrona. Iako je verzija omikron manje opasna, ipak može uzrokovati velike probleme u funkcioniranju društva i zdravlja zbog svoje ekstremne zaraznosti. Kako je najbolja zaštita od infekcije i hospitalizacije vakcinacija, sada počinje druga kampanja vakcinacije. Ovoga puta pod motom Hajdemo zajedno! Sigurno i zdravo napred!. Centri za vakcinaciju već se pripremaju za novu akciju vakcinacije.

Prema ministrovim riječima, nema govora o obaveznoj vakcinaciji. Poklukar je naglasio da je omikron verzija drugačiji virus i da će i mnogi vakcinisani oboljeti, ali vakcinacija štiti od teškog toka bolesti ili hospitalizacije. Dodao je da društvu ne prijeti infekcija, već teški pacijenti koji pune bolnice. Prema njegovim riječima, 85 posto onih koji se nalaze na odjeljenju intenzivne njege trenutno je nevakcinisano, a najmlađi ima 18 godina.

– Prva polovina februara biće teška. Istina je da o omikronu učimo iz dana u dan i prognoze su još uvijek pomalo neizvjesne – dodao je Poklukar.

Zbog situacije na kraju godine, Vlada Slovenije je predložila poslodavcima da organizuju više rada od kuće. Podaci Inspektorata rada pokazuju da se u pretkorona periodu u 2019. godini za rad od kuće prijavilo više od 2.000 radnika, a prošle godine više od 217.000, što je 100 puta više. Al Jazeera