11. mart – Izjava pred kojom su svi zanijemili – Njemačka

0
161

Zbog izjave njemačke kancelarke Angele Merkel svi koji su se našli na zatvorenom sastanku u Bundestagu jednostavno su zanijemili. Merkel je okupljenima poručila da će se u jednom trenutku “60 do 70 posto njemačke populacije zaraziti koronavirusom”, piše njemački Bild.

Merkel je nakon toga poručila da će se morati otkazati još više javnih događaja, no nije pozvala na sprovođenje novih i strožih mjera za suzbijanje epidemije te ja samo istakla koji scenarij bi mogao zadesiti državu.

Njezinu najavu potvrdio je i ministar zdravlja Jens Spahn koji je rekao da je scenarij u kojem bi se zarazilo 60 do 70 posto njemačke populacije, do 58 milijona ljudi, izgledan u slučaju da se ne razvije vakcina. Ipak napominje da bi u tom slučaju više od 80 posto zaraženih to preboljelo gotovo bez razvijanja bilo kakvih simptoma.

U Njemačkoj je novim koronavirusom trenutno zaraženo više od 1.400 osoba, a dosad su potvrđena dva smrtna slučaja. Širom svijeta zaraženo je više od 118.000 osoba, a više od 4.000 preminulo je od posljedica bolesti.