12. januar – Veliki broj oboljele djece liječi se u Italiji – BiH

0
214

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je da bi što prije trebalo započeti proceduru za potpisivanje sporazuma sa Italijom koji definišu saradnju u zdravstvu.

Gudeljević je, tokom sastanka sa ambasadorom Italije Nikolom Minasijem, navela da se veliki broj oboljele djece iz BiH liječi u Italiji pod vrlo povoljnim uslovima, na Institutu Sant Orsola u Bolonji, te da bi liječenje bilo olakšano kada bi zemlje potpisale bilateralni sporazum.

Gudeljević i Minasi su razgovarali i o uspostavljanju efikasnije saradnje dvije zemlje u područjima u kojima Ministarstvo civilnih poslova ima nadležnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

–  Želimo, prije svega, boljom i efikasnijom komunikacijom svih nivoa vlasti unutar BiH da ubrzamo stvari i stvorimo uslove u kojima ćemo u najkraćem roku imati usaglašene stavove prema našim inostranim partnerima – navodi se u saopštenju.

Minasi je podsjetio da je Italija drugi trgovinski partner BiH, odmah nakon Njemačke, što govori o zainteresovanosti njegove zemlje za BiH. On je izrazio interesovanje da mladima, prije svega srednjoškolcima, budu predstavljene mogućnosti zapošljavanja u italijanske firme u BiH, kao i korištenja programa za zapošljavanje u području turizma, prenosi Srpskainfo.