13. jun – Plastičnom hirurgijom se bave i frizeri – Srbija

0
239

Estetske, plastične i rekonstruktivne procedure, i antiejdžing medicina, poslednjih godina sve su popularnije, ali i dostupnije svim generacijama. Ipak, dešava se da tako ugrozimo i izgled i zdravlje.
Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu koja je provjeravala situaciju u praksi i definisala neophodne kriterijume za rad. Kontrola svih koji pružaju takve usluge ubuduće će biti stroža.
Predsjednik republičke komisije dr Marijan Novaković je za RTS rekao da vlada stravičan nered što se tiče struke, sredstava i mjesta gdje se obavljaju intervencije. Taj segment antiejdžing medicine, odnosno estetske medicine pripada prije svega plastičnoj hirurgiji.
Bilo je i drastičnijih primjera, kada su pacijenti čak dolazili sa odumrlim djelovima kože, parcijalnim slepilom, embolijom. Pored lokalnih komplikacija, mogu da se dogode i sistemske, pa i anafilaktički šok.
– Zato je bitno da se procedure rade u zdravstvenim ustanovama, od strane edukovanih ljudi, da se zna ko ih je edukovao i da koriste samo sredstva koja imaju dozvolu naše Agencije za ljekove i medicinska sredstva – naveo je dr Novaković.