30. jun – Privatizacija se finansira javnim sredstvima – Hrvatska

0
274

– Čak 63 bolnice i 49 domova zdravlja konstanta su hrvatskog zdravstvenog sistema koju nijedan ministar nije niti takao, premda baš u tome leže rješenja za mnoge probleme, uključujući i finansijske, piše Jutarnji list, ističući da bi ministar zdravlja Milan Kujundžić, zbog nereda u sistemu, mogao odustati od Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Umjesto velikog spremanja uglavnom se traži više novca, privatizacija se finansira javnim sredstvima, a sve to čini sistem manje dostupnim i nekvalitetnijim. No to se ministri, uključujući i aktualnog Milana Kujundžića, ne usuđuju miješati, što u konačnom vodi u potop pogotovo primarnu zdravstvenu zaštitu, koja je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti dodatno eutanazirana. Stoga ne čudi da većina lokalnih samouprava trenutno ne zna što bi jer je 30. juna krajnji rok sproveđenja zakona, pa se analizira postojeće stanje i pokušava smanjiti šteta, navodi dnevnik.
Dodaju da su u najvećoj nevolji domovi zdravlja, posebno u županijama koje ih, u odnosu na broj stanovnika, imaju previše, a premalo ljekara.