14. februar – Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – Hrvatska

0
254

Akcija Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama sprovodi se u više od 200 zemalja u svijetu. Sedmu godinu za redom organizacije koje se bave zaštitom i promocijom ženskih ljudskih prava učestvovale su u ovoj kampanji zahtijevajući da se konkretnim potezima zaustave svi oblici nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama.
U zahtjevu koji je ispred Vlade pročitala Branka Mrzić Jagatić iz udruženja Roda ističu da uprkos snažnom i dugotrajnom odjeku u javnosti, bolnih svjedočenja tokom ginekoloških zahvata o kojima su svjedočile hiljade žena širom Hrvatske u sklopu akcije Prekinimo Šutnju, nadležne institucije još uvijek nisu preduzele konkretne korake kako bi se unaprijedila zaštita pacijentica.
Na zaključke ministra zdravlja o tome kako se radi o pojedinačnim propustima, poručuju kako je jasno da postoji sistemska greška u zdravstvu u kojoj se fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje nad pacijenticama sprovodi decenijama, a vidi se kroz nepotrebno bolne kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih ćelija, biopsije i šivenje međice nakon porođaja, vrijeđanja i omalovažavanja pacijentica te nezakonito naplaćivanje usluga trudnicama i porodiljama.
Od svih nadležnih institucija zahtijevaju da se preduzmu konkretni koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica.