14. maj – Gužve ispred centra za vakcinaciju u Prištini

0
46

Na Kosovu je nastavljen proces imunizacije protiv korona virusa a ispred hale 1. Oktobar u Prištini je zabilježena velika gužva.
Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da se okuplja veći broj ljudi ispred centra za vakcinaciju u Prištini jer građani dolaze iz drugih opština.
– Građani iz drugih opština se mole da odu u centre za vakcinaciju u svojim opštinama, kako bi dobili potrebne informacije i vakcinisali se – apelovali su iz Ministarstva zdravlja.
Kosovo je 12. maja započelo drugu fazu imunizacije stanovništva protiv koronavirusa, u okviru koje će vakcinu dobiti osobe od 65-79 godina, kao i nastavno osoblje, bezbjedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje situacijom tokom pandemije korona virusa.
U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, a iz Ministarstva zdravlja Kosova navode da je planirana imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.
Do sada su, u okviru prve faze, vakcinu primili zdravstveni radnici, osobe starije od 80 godina i hronični bolesnici.
Kosovo je do sada dobilo oko 60.000 vakcina kompanije AstraZeneca iz programa COVAX Svjetske zdravstvene organizacije, koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama kao i preko 7.000 doza vakcina kompanije Pfizer, kao donaciju Evropske unije, piše Al Jazeera.