15. decembar – Odobrena tri lijeka protiv covida-19 – Hrvatska

0
22

Pfizerov lijek Paxlovid, prema službenim podacima istraživanja na više od 2000 nevakcinisanih ljudi s teškim simptomima, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 90 posto.

– Djeluje tako da sprječava umnažanje samog virusa unutar ćelije. Na taj način sprječava širenje virusa. On se pije, odnosno pretpostavljam da će se on osobama preporučiti nekoliko dana od razvoja same kliničke slike. Hoće li to biti pet ili sedam dana, to ćemo vidjeti – rekla je za RTL Direkt dr Tihana Šlezak, epidemiološkinja u HALMED-u.

No, taj lijek, kao i mnogi drugi, još uvijek nijesu odobreni. Ipak, u Hrvatsku bi već do Nove godine trebao stići jedan lijek. Riječ je o Ronapreveu, koji sadrži antitijela slična onima koja nastaju preboljenjem zaraze ili vakcinacijom. No, nije za kućnu upotrebu. Ljekari ga daju pacijentima nakon pojave simptoma.

– Daje se u obliku infuzije. Pacijent dođe na terapiju, infuzija traje sat vremena, potrebno je još sat vremena da dođe sebi i onda odlazi kući na liječenje. Znači, ne treba bolničko liječenje – objasnio je dr Ivan Puljiz, načelnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

– Naručeno je 1800 doza, koje će primiti stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Oni koji imaju dijabetes, pacijenti s hroničnim bolestima slabijeg imuniteta, srčani bolesnici, plućni bolesnici… Sve su to bolesnici koje možemo spasiti od hospitalizacije i težeg oblika bolesti – tvrdi dr Puljiz.

Osim Ronaprevea, u Hrvatskoj su odobrena još dva lijeka protiv covida-19: Remdesivir i Reg-Kirona.

– Jedan je odobren još prošle godine i to je Remdesivir, jedan antivirusni lijek koji je namijenjen osobama koje su razvile pneumoniju i potreban im je dodatan kiseonik. Imamo još dva lijeka odobrena ovog mjeseca i oni su namijenjeni pacijentima koji nijesu razvili teški oblik – rekla je dr Šlezak. Danas.hr