15. jul – Njemačka i Kosovo potpisali ugovor o saradnji u oblasti zdravstva

0
249

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija – CDU) boravio je na Kosovu, gdje je pokušao da privuče njegovatelje za bolnice i staračke domove u Njemačkoj. Tom prilikom je potpisan dokument o pojačanoj saradnji na području zdravstvenih sistema.
– U Njemačkoj su nam potrebni dobro obrazovani stručnjaci i iz inostranstva, a mi istovremeno možemo Kosovu pomoći u izgradnji sistema zdravstvenog osiguranja – poručio je njemački ministar zdravstva preko Twittera.
On je ocijenio da obje strane mogu profitirati od ove saradnje.
Potpisani ugovor o saradnji na području zdravstva bi trebao da ubrza iseljavanje njegovatelja sa Kosova u njemački zdravstveni sistem. Istovremeno bi trebala biti pojačana saradnja na području kvalifikacije, zdravstvenog osiguranja, zdravstvenog menadžmenta i priznavanja kvalifikacija u inostranstvu.
Sporazum s Kosovom bi trebao, kako je naglasio Spahn, da posluži kao model za slične ugovore s ostalim državama. Spahn je naglasio kako cilj sporazuma nije Kosovu oteti stručnjake iz područja brige i njege.
– Na Kosovu ima mnogo mladih nezaposlenih. Radi se o tome da sarađujemo sa zemljama koje školuju previše stručnjaka u ovom području, a to je upravo slučaj na Kosovu – rekao je njemački ministar.